САЩ обявиха името

Французин от марокански произход планирал атаките в Париж и Брюксел

САЩ обявиха името на френски ветеран от Чуждестранния легион, който е заподозрян за планирането на кървавите терористични атаки в Париж и Брюксел, съобщават световни агенции.

Държавният департамент на САЩ добави Абделила Химиш, известен още като Абу Сюлейман ал Фаранси, в списък с глобални терористи.

Според департамента Химиш е сформирал силна клетка на ДАЕШ („Ислямска държава“) от 300 „европейски чуждестранни терористи“ и е помогнал в плановете за извършването на терористичните атаки във френската столица и в Брюксел.

Американски и френски официални представители описват Хамиш като 27 или 28-годишен французин от марокански произход, който е служел 6 месеца в Чуждестранния легион на Франция.

Кой е Абделила Химиш?

Абу Сюлейман ал Фарансие бивш мениджър на спортен фитнес клуб от Франция. Това твърди бившият терорист Абу Халед, дезертирал от армията на „Ислямска държава”.

Според него, фитнес инструкторът направил впечатление на главатаря Ал-Багдади вероятно с идеята и плана за терористичните атаки в Париж през ноември миналата година.

Новият европейски шеф на терористите е „умен, много дисциплиниран и интелигентен”, казва още дезертьорът. Според него, Ал-Фаранси е роден във Франция и изглежда като истински европеец, женен е има две деца, а очаква и трето.

831827При атаката в Париж през ноември 2015 г. бяха убити 130 души, а други стотици пострадаха. Терористичната атака в Брюксел през март 2016 година взе живота на 32 души.

Държавният департамент отбелязва, че Химиш е помогнал за подготовката на тези атаки, както и за изпращането на бойци в Ирак и Сирия.

В терористичния списък също са включени Абдулла Ахмед ал Мешедани, който е приютявал терористи, както и Базил Хасан, който е обвинен в раняването на 70-годишен датски историк през февруари 2013 година.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено