Макрон

Французи писали мейл от името на Макрон, заплашва ги затвор и глоба

Двама французи са на съд по обвинение, че са откраднали онлайн самоличността на Еманюел Макрон миналата година, когато той се явяваше на избори за президент, предаде Асошиейтед прес.

Необичайното дело е породено от жалба, която Макрон е внесъл няколко дни преди да спечели президентските избори през май м.г.

Главният обвиняем е 38-годишният редактор на книги и консервативен десен активист Жан-Пол Монжен. Според обвинението той е използвал адрес в Gmail, представен като принадлежащ на Макрон, и е изпратил дълго политическо електронно писмо, озаглавено „10 добри причини да не гласувате за мен“ и подписано „Еманюел“.

Другият обвиняем е познат на Монжен, който му помогнал да създаде електронния адрес и да изпрати текста на около 100 души точно преди първия тур на президентските избори.

Оттам имейлът е бил препратен на други хора, включително журналисти и участници в предизборния екип на Макрон.

Монжен признава, че е написал това електронно писмо и е използвал адреса в Gmail, но отрича да е искал да се представя за Макрон. Той може да бъде осъден на една година затвор и глоба от 15 000 евро, ако бъде признат за виновен, че се е представял за друг човек „с цел накърняване на честта или репутацията му“.

Адвокатът на Монжен Анри дьо Борегар заяви, че имейлът на клиента му, предвид съдържанието и заглавието му, очевидно не е можело да бъде объркан с нещо написано от истинския Еманюел Макрон.

„За всички разумни и добросъвестни читатели това очевидно е бил сатиричен и ироничен политически позив“, заяви адвокатът. „Ставащото е смехотворно, но и тревожно за гражданските свободи и политическия дебат“, добави той.

По молба на Макрон френският парламент подготвя закон за борба с фалшивите новини, който ще се обсъди в пленарна зала през пролетта. Целта му е да позволи на съдилищата да премахват фалшиви новини, които се разпространяват в предизборни периоди, отбелязва АП.

Източник: БТА

- реклама -