салмонела бебешко мляко храни БАБХ партида фреска компания Лакталис

Франция започва разследване на заразени със салмонела бебешки млека

Прокуратурата във Франция започна разследване на заразеното със салмонела бебешко мляко, а властите организираха и акция по изземване на продукта, произведен от млечния гигант „Лакталис“, предаде АФП.

Разследването ще се съсредоточи върху възможните обвинения за причиняване на неволни наранявания и застрашаване на живота на други хора, но също така и за възможни измами и неуспехи при извършването на изземване на продукта, е обяснил източник от средите на прокуратурата пред агенцията.

През декември се появиха първите информации, че за оплаквания при около 20 деца,  консумирали мляко на прах „Лакталис“, продавано във Франция и в чужбина.

Става въпрос за 720 партиди бебешки млека и други продукти във Франция и в чужбина. Засегнати са редица държави като Алжир, Мароко, Великобритания, Тайван, Румъния, Гърция, Бангладеш, Китай, Перу, Грузия и Пакистан.

Компанията, един от най-големите производители на млечни продукти в света, нареди на 10 декември първото голямо изтегляне на продукция от пазара – почти 7 000 тона пакети, произведени от фабриката в Краон, северозападна Франция.

По това време не се знаеше колко голяма част от потенциално опасното сухо мляко е била консумирана или е била в магазини по целия свят. Така компанията обяви и второ, по-широко изтегляне на продукти на 21 декември.

- реклама -