Франция забравя за кльощавите манекенки с нов закон

Франция официално се разделя с нездравословната мода за ниско телесно тегло сред манекенките

Това става с влизането в сила на нов закон от днес. Мярката цели да предпази младите момичета от опасната за живота анорексия. Предвижда всички действащи модели в страната да предоставят лекарско удостоверение, че техният индекс на телесна маса (ИТМ) не е твърде нисък. Както и че са в добро здравословно състояние.

Съгласно втори закон, който ще влезе в сила през октомври, всички снимки на модели, които са били променени чрез компютърна програма, ще подлежат на наказателна отговорност.

В свое изявление здравното министерство обяснява, че тези стъпки са опит за „избягване на популяризирането на невъзможни идеи за красота“. Както и израз на желание за защита на моделите, които са особено изложени на риск от поднормено тегло.

Документът на лекаря ще бъде валиден в срок от две години. И ще разглежда по-специално момичетата ИТМ на стойност под 18,5.

Работодателите, които нарушават тези закони, биха могли да получат ефективна присъда за шест месеца затвор. Ще им налагат и глоба до 75 000 евро.

Смята се, че около 600 000 млади хора страдат от хранителни разстройства във Франция. Включително 40 000 души, диагностицирани с анорексия. Междувременно хранителните разстройства се превърнаха във втората най-разпространена причина за смъртта на 15-24-годишните -след пътнотранспортните произшествия.

Новите разпоредби следват подобни мерки, предприети в Испания през 2006 г., които забраниха участието на модели с ИТМ под 18 в Седмицата на модата в Мадрид. В Израел и Италия също действат подобни закони.

- реклама -