евтаназия

Франция стартира евтаназия на пациент против волята на родителите му

Болница във френския град Реймс стартира процедура по евтаназия на Венсан Ламбер, намиращ се във вегетативно състояние повече от десет години. Процедурата е против желанието на родителите му, съобщава вестник „Паризиен“.

Според вестника, човекът вече няма да получава никаква храна или вода.

Ламбер е инвалид от 2008 г. в резултат на автомобилна катастрофа. Той напълно е загубил способността си да се движи и да общува с външния свят. Позовавайки се на действащия във Франция закон „За правото на смърт“, съпругата на Ламбер, Рейчъл и няколко роднини са помолили лекарите да спрат изкуственото поддържане на живота, наричайки го „последната почит към любовта“.

След продължително разискване между лекарите и съдебните производства, разрешението за евтаназия беше одобрено от френския Държавен съвет.

Родителите на Ламбер не са съгласни с това по редица причини, в това число и религиозни

Юридическият казус между роднините стигна до европейско равнище – през лятото на 2015 г. ЕСПЧ потвърди решението на френския Държавен съвет за евтаназия на Ламбер. Опити да се оспори това решение бяха направени повече от веднъж, но френският Държавен съвет на 24 април 2019 г. отново одобри прекратяването на живота на пациента.

Папа Франциск заяви, че „тези, които живеят с тежка болест“ трябва да имат живот, защитен до „естествения му край“. „Ние се молим за тези, които живеят с тежко заболяване. Нека винаги пазим живота, Божия дар, от неговото начало до естествения му край. Нека не се поддаваме на културата на изхвърляне“, сподели светия отец.

- реклама -