Франция, Лига 1, ПСЖ, Неймар, Мбапе

Франция спря футбола и ръгбито до септември

Премиерът на Франция Едуар Филип заяви, че професионалните спортни първенства, сред които футболът и ръгбито, няма да бъдат подновявани до септември. Те бяха спрени в средата на март.

„Сезон 2019-20 в професионалните спортове, особено във футбола, няма да бъде рестартиран. Трябва да се научим да живеем с вируса и да пазим себе си и своите близки от него. Разбира се, всеки може да спортува самостоятелно. Стига да спазва правилата за социално дистанциране. Но спортове на закрито, отборни или контактни спортове няма да има“, каза Филип пред парламента на Франция. Той добави, че след края на извънредното положение в страната на 11 май, струпванията на повече от 10 души на закрито или открито ще останат забранени. Плажовете ще останат затворени за хората поне до 1 юни. Нито едно събитие с повече от 5000 души на едно място няма да бъде позволено до септември.

Клубовете от Лига 1 се надяваха на завръщане през юни, заедно с първенствата в Италия и Англия. Бундеслигата планира рестарт в средата на май. Все още обаче не ясно какво ще реши френската лига – дали да прекрати сезона или да го анулиран. В момента ПСЖ е на върха в класирането с 68 точки от 27 срещи. Марсилия е втори с 56 точки. На дъното е Тулуза на 17 точки от спасението. Предпоследен е Амиен, Ним е на мястото за плейоф за оцеляване.

Първите пет отбора в Лига 2 са разделени от само четири точки. В момента Лориан и Ланс са на местата, даващи право на промоция.

Сезонът в нидерландската Ередивизи бе преждевременно прекратен миналата седмица. Там няма да има шампиони, изпадащи или тимове, спечелили промоция. Камбюр, който водеше във втория ешелон, ще получи финансова компенсация, но клубът обяви, че обмисля да заведе дело.

- реклама -