Франция се сбогува със своя герой- полицая Арно Белтрам

Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства полицая, който жертва живота си при ислямистка атака, като символ на „френския дух на съпротива“ и призова нацията да бъде бдителна пред лицето на „коварна“ джихадистка заплаха.

„Името на нападателя му ще бъде забравено, но името на Арно Белтрам ще продължи да живее“, заяви Макрон на национална церемония в чест на офицера, една от четирите жертви на стрелбата в петък в югозападна Франция.

Френският лидер обеща да гарантира, че „няма да е умрял напразно“.

„Примерът му ще остане гравиран във френските сърца“, заяви президентът пред стотици души, събрали се в дъждовния ден в историческия военен Музей на инвалидите в центъра на Париж.

Белтрам, 44-годишен служител на военната полиция на жандармерията, загина, след като предложи да заеме мястото на касиерка, която нападателят Радуан Лакдим използва като човешки щит в супермаркет в град Треб.

Лакдим, който твърди, че се е посветил на „Ислямска държава“, вече беше застрелял пътника на кола, която отвлече в съседния Каркасон, преди да отиде в супермаркета и да убие още двама души там.

Белтрам се надяваше да е в състояние да преговаря с 25-годишния похитител, но Лакдим го наръга в гърлото и жандармеристът почина от раните си.

 След най-тежката атака от идването си на президентския пост Макрон призова за засилена бдителност срещу ислямските екстремисти, които през последните три години са претърпели повече от 240 живота във Франция, включително касапниците в Париж и Ница.

„Ние не само се борим с терористични групи, армиите на Даеш (арабското съкращение на „Ислямска държава“) и имамите, които проповядват омраза и смърт“, казва Макрон.

Франция също така е изправена пред форма на „подземен ислямизъм“, която „покварява ежедневно“, каза той, като заклейми като „коварен враг, който изисква подновяване на бдителността и гражданското мислене от всеки гражданин“.

- реклама -