Джони Холидей прощаване Париж шествие рокери Макрон Саркози мерки за сигурност

Франция се сбогува с Джони Холидей – Снимки

Франция се сбогува с най-голямата си рок звезда Джони Холидей с изключително погребално шествие по „Шан-з-Елизе“, реч на президента и парад на мотоциклетисти под засилена охрана.

Катафалката с ковчега на изпълнителя премина бавно по една от най-оживените улици на Париж. Малко личности в историята на държавата са били почетени с подобно изпращане, каквото е организирано за певеца, наричан „френския Елвис“. То е по идея на президента на Франция Еманюел Макрон, който е почитател на Джони Холидей, предава БТА.

Френската национална телевизия излъчи преминаването на погребалната процесия от дома на звездата в парижко предградие до Триумфалната арка. Десетки полицаи обграждаха катафалката. Много фенове се бяха облекли с дрехи, подражаващи на бунтарския стил на певеца.

Стотици мотоциклетисти се включиха в траурната процесия. Самият Холидей беше голям привърженик на моторите.

Шествието ще продължи до площад „Конкорд“ на река Сена и до църквата „Мадлен“. Еманюел Макрон ще изнесе реч в памет на Джони Холидей на стъпалата пред църквата. След него ще вземат думата звезди като Марион Котияр и Жан Рено. Сред гостите ще бъдат бившите президенти на Франция Франсоа Оланд и Никола Саркози.

За охраната се грижат 1500 полицейски служители.

Послание в памет на обичания от цяла Франция рокизпълнител и композитор свети от вчера върху фасадата на Айфеловата кула и ще остане до края на неделния ден.

Джони Холидей, чието истинско име е Жан-Филип Лео Сме, почина в нощта на 5-и срещу 6-и декември на 74 години от рак на белия дроб.

- реклама -