Франция се прости със Шарл Азнавур

Франция отдаде почит на починалия в понеделник Шарл Азнавур – един малък мъж с голямо сърце.

С почести, които обикновено са запазени за национални герои, един от най-великите певци и композитори на ХХ век беше почетен като гигант в културната сфера от лидерите на двете му родини – Франция и Армения – на церемония в Париж.

 

Азнавур почина от естествена смърт в понеделник – само няколко дни, след като заяви, че би искал да поеме за последен път дъх на сцената.

Той имаше планирани концерти както в Брюксел, така и в родния му град Париж през следващия месец.

Вдовицата на Азнавур – Ула Торсел
Церемонията в Дома на инвалидите започна с ковчега на Азнавур, обгърнат с френското знаме.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Азнавур е познавал страданието и „ е носил белега от геноцида срещу неговия народ“ в сърцето си. Поради това „за милиони хора неговите песни бяха балсам, утеха и лекарство“, допълни Макрон.

 

Макрон похвали „лоялността към корените“ на певеца, стремял се да помогне на Армения да се възстанови от опустошителното земетресение през 1988 г. и действащ като посланик на ООН.

„Някои герои стават французи, когато проливат кръвта си. Този син на гръцки и арменски имигранти, който никога не е ходил в гимназия, инстинктивно знаеше, че най-свещеното ни светилище е френският език и го използваше като поет, какъвто беше“, добави президентът.

По-рано както арменските, така и френските национални химни отекнаха в комплекса Дом на инвалидите, изграден през XVII век, в който се помещава и гробът на Наполеон.

Никол Пашинян и Еманюел Макрон
Фенове бяха запълнили улиците пред комплекса, докато семейството му, водено от вдовицата му, родената в Швеция Ула Торсел, зае мястото си на церемонията.

Родителите на родения през 1924 г. в Париж Шанур Вахинаг Азнавурян са избягали от клането на арменци в сегашната Турция. Азнавур е продал повече от 180 милиона записи в кариерата си, продължила осем десетилетия.

Арменският премиер Никол Пашинян, който нарече певеца „национален герой“, заяви, че „всеки арменски човек мисли за него като за своего рода родител, който носи името ни на света и дава на арменците нова гордост“.

В Ереван бе обявен ден на национален траур.

 

 

Актьорът Жан-Пол Белмондо също отдаде последна почит на великия певец

 Шарл Азнавур ще бъде погребан утре следобед в Монфор-л-Амори, на запад от Париж, където почиват родителите му и синът му Патрик, починал на 25 години. Преди това е насрочена религиозна церемония в арменската църква в Париж, но на нея ще присъстват само роднини, близки на семейството и официални лица.

- реклама -