Макрон пакет "мобилност" Шенген Еврозонта

Франция се пита: Дал ли е Макрон половин милион за новия сервиз за хранене

Френската президентска двойка е в центъра на обвиненията, че Елисейският дворец е похарчил цяло състояние за нов сервиз за хранене

Наборът от 1200 части, избран от първата дама Брижит Макрон, струва 50 000 евро, съобщи Би Би Си.

Но водещо сатирично списание казва, че реалната цена е по-близка до 500 000 евро.

Твърдението се появи след видеоклип, в който президентът Еманюел Макрон говори за „загуба на пари“, изразходвани за обезщетения.

Видеоклипът, публикуван в Туитър от говорител на президента, стана много посещаван и предизвика обвинения в презрение към бедните, подхранвайки възприемането на президента като привилегирован човек, стоящ в страни от това как живее обществото.

Като причина за подмяната на сервиза на президента служители на Елисейския дворец изтъкват, че е време да бъде пенсиониран – някои от съдовете датират от времето на Жак Ширак като президент преди повече от десетилетие, а някои дори от времето на Рене Коти през 50-те години на миналия век.

От президентството казват, че сметката за направата на 900 чинии и 300 плата е излязла от годишния бюджет на завода. Така че цената от 50 000 евро е била за заплащане на творците, участвали в създаването на дизайна.

Но списание „Льо канар аншане“ изчислява, че реалната цена на ръчно рисуване на 1200 чинии е много по-висока, поне 400 евро на чиния. Това ще е почти 10 пъти повече от очакваните официални разходи.

Други пък посочиха като цена на една чиния 200 евро и подчертават, че фабриката, в която се произвежда сервиза, е почти на 60% финансирана от министерство на културата в размер на 3,6 млн. евро годишно

- реклама -