Франция с кампания срещу вътрешната радикализация

Френските власти започнаха информационна кампания за предотвратяване на радикализацията на гражданите и участието им в бойни действия на страната на терористите.

На сайта stop-djihadisme, който е на държавния домейн gouv.fr, се поместени материали, в които се говори за радикализацията, която е сериозен социален проблем във Франция.

По данни на властите, от 2014 година френски семейства са подали сигнали за 5,7 хиляди души, за които има данни, че са се радикализирали

На сайта има и интерактивни видео материали. Във видео се проследява и интернет запознанство на младо момиче с младеж. Когато двамата се срещат, присъстват и приятели на младежа, които дават на момичето флашка с филм. Постепенно момичето променя облеклото си и покрива лицето си, после заминава за Турция, за да се ожени за любимия си и влиза в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава”.

На всеки етап от събитията на зрителя се дава възможност да избере как да постъпи момичето – да остане с младежа или да се върне у дома, да отвори вратата към неизвестното или да потърси помощ, да обърне гръб на дотогавашните си приятели или да се върне при тях.

В зависимост от избора, животът на момичето поема по различен път и радикализацията може да бъде избегната.

- реклама -