Франция реши: без Путин на годишнината от десанта в Нормандия

Годишнината от десанта в Нормандия ще бъде отбелязана без президента на Русия Владимир Путин. Франция заяви, че няма да го покани на отбелязването на 80-ия юбилей от десанта на Съюзническите сили през Втората световна война, предаде ДПА. Въпреки това Русия ще бъде поканена да изпрати свой представител.

„Русия води война срещу Украйна повече от две години, Франция строго осъжда това“, заявиха организатори на събитието, за което беше съобщено днес.

„Предвид обстоятелствата президентът Путин няма да бъде поканен да участва във възпоменателната церемония по повод годишнината от Десанта в Нормандия.

Въпреки това Русия ще има възможност да изпрати свой представител,

за да се отдаде почит на ангажимента и жертвите от Съветския съюз и приноса им за победата през 1945 г.“, заявиха те.

Международната възпоменателна церемония с лидери от целия свят ще се проведе на 6 юни на крайбрежието на Нормандия. Путин присъства на церемониите в Северна Франция преди 10 години и се срещна с тогавашния президент на САЩ Барак Обама. А също така и с други световни лидери, предаде БТА.

Мащабната военна операция преди 80 години предшества освобождаването на Франция и Западна Европа от влиянието на нацистите. Около 4100 десантни кораба с повече от 150 000 войници потеглят към Северна Франция от британския пристанищен град Портсмът. Войниците от Съюзническите сили в деня на операцията са основно от САЩ, Великобритания, Канада, Полша и Франция.

- реклама -