Макрон НАТО мозъчна смърт Русия отбрана Европа

Франция призова арабските държави да спрат бойкота на френски стоки

Франция призова страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на френски стоки в знак на протест срещу защитата на президента Еманюел Макрон на правото да се показват карикатури на пророка Мохамед.

Френското външно министерство заяви, че „неоснователните“ призиви за бойкот са „подтиквани от радикално малцинство“.

Френски стоки бяха премахнати от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар.

Междувременно антифренски протести бяха организирина в Либия, Сирия и ивицата Газа.

Това е реакция на коментарите на френския президент след ужасното убийство на френски учител, който показа карикатури на пророка Мохамед в час.

Макрон заяви, че учителят Самуел Пати „е убит, защото „ислямистите искат нашето бъдеще“, но Франция „няма да се откаже от нашите карикатури“.

Изображенията на пророка Мохамед могат да причинят сериозно обида на мюсюлманите, тъй като ислямската традиция изрично забранява изображения на Мохамед и Аллах (Бог).

Макрон удвои своята защита на френските ценности в съобщение в Туитър, което гласеше: „Ние никога няма да отстъпим.“

Политическите лидери на Турция и Пакистан обвиниха Макрон, че не зачита „свободата на убежденията“ и маргинализира милионите мюсюлмани във Франция.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи за втори път Макрон да потърси „психологическа помощ” във връзка с възгледите си за исляма.

Подобни коментари принудиха Франция да отзове посланика си в Турция за консултации.

Някои рафтове на супермаркетите бяха опразнени от френски продукти в Йордания, Катар и Кувейт днес. В Кувейт, голям търговски съюз нареди на бойкот на френски стоки.

Хаштаг, призоваващ за бойкот на френската верига супермаркети Carrefour, беше втората най-обсъждана тема в Саудитска Арабия – най-голямата икономика на арабския свят.

- реклама -