Франция приютила семейството на убиеца на учителя, след отказа на Полша

Семейството на Абдула Анзоров, който обезглави учителя Самюел Пати в предградие на Париж, първоначално е поискало политическо убежище в Полша.

Полските медии разпространиха информация, че семейство Анзорови, емигрирали от Русия, когато синът им Абдула (бъдещият убиец на учителя Пати), бил само на две години. Фамилията първоначално планирала да се установи в Полша.

Варшава, обаче, отказала да предостави политическо убежище, въпреки влиятелната чеченска диаспора в Полша. Тогава Анзорови отправили подобно искане към Париж, където в крайна сметка предоставили на чеченските „бежанци“ правото да живеят във Франция.

Според полицията 18-годишният етнически чеченец Абдула Анзоров хладнокръвно е прерязал гърлото на учителя. Както се оказа, Пати показал карикатура на пророка Мохамед, пуликувана в списание Charlie Hebdo в клас и когато учениците – мюсюлмани се възмутили, той ги помолил да напуснат часа. Анзоров-младши е убит по време на престрелка с полицията.

Макрон: Ислямистите във Франция вече няма да спят спокойно

Френският президент Еманюел Макрон заяви на заседание на Съвета по отбрана, че „ислямистите повече няма да спят спокойно във Франция“, съобщава BFMTV, позовавайки се на свои източници.

Съветът по отбрана с участието на президента и членовете на правителството се събра в тази вечер във връзка с убийството на учителя по история, което се случи в петък и шокира цялата страна.

Каналът отбелязва още, че утре ще започнат проверки на авторите на 80 съобщения в социалните мрежи, които са изразили подкрепа за убиеца на учителя.

В петък вечерта нападател обезглави учителя по история Самюел Пати, който преди това показал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на словото. Убийството е станало близо до училище в Конфланс-Сен-Оноре близо до Париж. Макрон нарече инцидента терористичен акт.

Нападателят е застрелян от полицията в съседната комуна Ерани. В събота ръководителят на френската антитерористична прокуратура Жан-Франсоа Рикар заяви, че мъжът, извършил нападението, е роден в Москва през 2002 г., е от чеченски произход и е получил статут на бежанец във Франция. По време на разследването на случая, което се води от антитерористичния отдел на прокуратурата, бяха задържани 11 души.

По-рано АФП съобщи, че Франция има намерение да изгони от страната над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм.

- реклама -