терористична
Бернар Казньов

Франция е предотватила терористична атака на своя територия

Франция е предотватила терористична атака на своя територия, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от АФП.

По информация на Казньов, след арестите на 7 души в Страсбург и Марсилия полицията е успяла да разбие терористична клетка, подготвяща атака във Франция.

Мъжете са задържани в края на миналата седмица. Те са от френски, марокански и афганистански произход. Заподозрените „ни позволиха да предотвратим дълго планирана терористична атака на наша земя“, уточни Бернар Казньов.

По думите на министъра предстоящото разследване ще покаже дали готвеното нападение е трябвало да удари едновременно няколко града.

„Тези арести станаха наложителни след получаването на надеждна информация“, заяви източник от силите за сигурност пред АФП.

Министър Казньов свърза арестите с предишни акции, проведени малко преди Европейското първенство по футбол това лято.

Франция наскоро отбеляза първата годишнина от терористичните нападения в Париж от 13 ноември, при които загинаха над 130 души.

Опасенията от нови атентати на френска територия остават, а мерките за сигурност са засилени.

Режимът на извънредно положение в страната, въведен след атентатите от 13 ноември 2015 г., беше продължен, тъй като терористичната заплаха остава „небивало висока“, по думите на премиера Манюел Валс.

Президентът Франсоа Оланд посочи, че властите подготвят продължаване на извънредното положение поне до президентските избори, които ще се в периода април-май 2017 година.

- реклама -