Франция почита паметта на жертвите на атентата в Ница

Ница и цяла Франция днес почитат паметта на жертвите на терористичната атака отпреди година.

На 14 юли миналата година около 30 000 души се бяха събрали на крайбрежния булевард на града, за да присъстват на зарята по повод френския национален празник.

Малко след 22,30 ч. местно време радикализиран мъж зад волана на 19-тонен камион навлезе с висока скорост по булеварда и помете стотици хора. Загинаха 86 души, сред които 15 деца.

Бяха ранени 450 души.

ИДИЛ пое отговорност за нападението.

Разследването обаче не показа, че нападателят – тунизиецът Мохамед Булел, установил се в Ница след сключен брак през 2007 г. – е имал директни връзки с групировката. Той бе ликвидиран на сцената на престъплението. Девет души бяха арестувани заради нападението по подозрение, че са помогнали в различна степен на нападателя.

Възпоменанието в Ница ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания.

Медиите няма да бъдат допуснати до нея. Следобед семействата на загиналите и представители на силите за сигурност и на екипите за спешна помощ заедно с държавния глава Еманюел Макрон ще присъстват на военен парад, а тържествената церемония в памет на загиналите ще се състои след това и ще бъде излъчвана на големи екрани в града.

 

Вечерта в Ница ще има концерт в памет на жертвите, а после в небето ще бъдат пуснати балони и ще бъдат запалени 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, сред които имаше и 37 чужденци от 19 националности.

- реклама -