Еманюел Макрон, Франция, отзова, посланиците, САЩ, Австралия
сн. БГНЕС

Франция изтегли за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради новия военен пакт

Съединените щати смятат Франция за „жизненоважен партньор“ и са в близък контакт с нея в светлината на отзоваването на френския посланик от Вашингтон за консултации.

Това заяви в „Туитър“ говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от БНР.

По думите му американската страна очаква да продължи да обсъжда ситуацията в отношенията с Париж на високо ниво, включително в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Изявлението на Прайс идва след обявеното от Франция изтегляне на посланиците ѝ в Съединените щати и Австралия. Това беше направено в знак на протест срещу изненадващото обявяване на пакта за сигурност между Вашингтон, Канбера и Лондон.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че заповедта за незабавното изтегляне на посланиците е била решение на президента Еманюел Макрон и е оправдано от изключителната сериозност на ситуацията.

Според отбранителния пакт Австралия ще получи технологии за построяването на подводници с ядрени реактори. Споразумението е опит трите страни да се противопоставят на влиянието на Китай.

То разгневи обаче и Франция, защото доведе до отмяната на сделка между Париж и Канбера. Френската компания „Навал груп“ трябваше да построи 12 подводници за Австралия. Сега сделката пропада.

- реклама -