граница
сн. БГНЕС

Франция отваря границите с Великобритания за граждани на ЕС с отрицателен PCR тест

Франция ще позволи на граждани на ЕС, британци и граждани на други държави, които обичайно пребивават в ЕС, да пътуват от Великобритания.

Всички пътници ще трябва да покажат отрицателен тест Covid-19 на не повече от 72 часа.

На границата спешно ще бъдат изградени пунктове за тестване, чиито резултати Франция се съгласи да признава.

Тази нощ се очакваше далите отрицателни резултати за коронавирус да успеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

„Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Към тогава още никой не беше преминал на френска територия”, заяви пред NOVA завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев.

сн. БГНЕС

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отменяне на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.

Във връзка с ограничителните мерки, предприети заради разпространението на новия щам на Ковид-19, които блокираха множество граждани на Европейския съюз и на други страни във Великобритания, информираме, че френското правителство взе решение от полунощ всички граждани на ЕС, в това число и българските, пътуващи от Великобритания за Франция, да влизат на територията на страната с документ за отрицателен резултат за PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, а в случай на невъзможност – с антигенен тест за Ковид-19.

Toва потвърдиха късно снощи и от българското МВнР.

Всички пътници, независимо от транспорта, който използват – въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

- реклама -