пенелопе Фийон Франсоа Фийон прокуратура разследване средства

Франция отмени порочната практика на роднини-помощници на депутатите

Националното събрание на Франция отмени практиката, според която депутатите могат да наемат свои роднини като парламентарни помощници

Депутатите в долната камара на парламента гласуваха да се забрани тази практика, а забраната ще се превърне в част от бъдещ закон за етиката в политическия и обществен живот. В момента този законопроект се обсъжда в парламента.

Националното събрание и отмени и практиката министерски роднини да бъдат вземани на работа в правителствените структури.

Президентът Еманюел Макрон обеща в предизборната си кампания да прокара закона за етиката в политическия живот. Това пък бе предизвикано от скандала „Пенелопагейт“. Вестник „Канар аншене“ разкри, че Пенелопе Фийон, съпругата на кандидат президента Франсоа Фийон, който е съперник на Макрон, се водила като помощничка съпруга си депутат и е взимала горяма заплата в това си качество, без да върши никаква работа и без дори да си появява в Националното събрание. Впоследствие се изясни, че Фийон фиктивно е устроил двете си деца като консултанти.

Източник: ТАСС

- реклама -