телефони

Франция обмисля пълна забрана на телефоните в училищата

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер предизвика публичен дебат за забрана на телефоните в училищата, стремейки се да изпълни предизборното обещание на президента Еманюел Макрон.

В интервю за списание „Експрес“, той предложи учениците да депозират апаратите си в защитени кутии, когато пристигат в училище или в клас.

„Преди заседанията на нашия кабинет, ние оставяме телефоните си, преди да седнем на масата. Струва ми се, че това трябва да е възможно за всяка човешка група, включително за училищните класове“, каза министърът в интервюто.

Макрон заговори за забрана на мобилните телефони във всички основни и средни училища в програмата си преди изборите през май.

Експерти и синдикати напомнят, че използването на мобилни телефони в класа вече е забранено във Франция, но проучванията показват, че много ученици нарушават правилото.

Някои учители разглеждат телефоните като източник на разсейване и неразбиране, а освен това те могат да се използват за кибертормоз в училище. Други пък смятат, че мобилните апарати могат да бъдат използвани за образователни цели, но под строг контрол.

Една от най-големите групи, представляващи родители на френски ученици, известна като Peep, съобщи, че е скептична настроена.

„Не мислим, че това е възможно в момента“, заяви пред репортери председателят на организацията Жерар Помие.

„Представете си средно училище с 600 ученици. Дали всички те ще сложат всичките телефоните си в кутия? Как ще се съхраняват и връщат?”, попита той.

- реклама -