Франция ни връща втората група сезонни работници

Втора група български сезонни работници в момента принудително се връща от парижкото летище „Шарл де Гол“, предава btv.

Повтаря се дословно сценарият от миналия четвъртък. Много рано сутринта българските работници са събудени и преместени от сградата за задържане на чужденци към терминала на летището.

Някои от тях заявяват, че не желаят принудително да бъдат качени на самолета, но не оказват съпротива. Причината за връщането им – сезонните работници нямат право да влизат във Франция по време на карантина.

От 9 години Али Ибишев работи всяко лято във Франция и има документи за това, както и нов договор за следващите месеци. И той обаче попада в групата, която връщат днес.

„Всичко е нормално имаме душ, легло, тоалетна, чаршафи, 3 пъти ни хранят на ден. Проблемът е, че ни прибраха телефоните и лаптопите и сме като затворници под ключ. Докато бяхме в Червения кръст – два дни от четвъртък в 9 ч. до преди половин час, ни върнаха всичко“, обясни той.

По думите му не може да откаже да се качи в самолета, защото е под конвой.

Адвокат Кантен Декемп се е специализирал в защитата на чужденци, принудени да напускат страната. Между тях досега не е имало граждани на Съюза. Юристът доброволно ще защитава някои от сънародниците ни. Смята, че Франция не е дала ясни указания.

Втората група се оказа задържана в същата сграда за чужденци, от която си тръгна първата група в четвъртък. Тя е излетяла към Париж с полета, който върна първата в четвъртък.

- реклама -