Не е потвърдена връзката на атентатора от Ница и Ислямска държава

Френските власти все още не могат да потвърдят връзките на Мохамед Лахуайедж Булел с терористични организации, в това число и с „Ислямска държава“, която пое отговорност за атаката. В четвъртък Булел прегази с камион десетки хора на крайбрежната алея в Ница преди да бъде прострелян от полицията.

При нападението загинаха 84 души, а други 300 бяха ранени.

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Ница

„Подобни връзки все още не са установени от разследването“, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов в интервю за френското радио RTL.

 Бернар Казньов: „Не можем да изключим това, че неуравновесен и много агресивен човек“, преминал през „рязка радикализация, е извършил това ужасно престъпление“.

В своето интервю Казньов също така отправи критики към бившия президент Никола Саркози, който в събота заяви, че „всичко, което е трябвало да бъде направено през последните 18 месеца, не е било направено“.

Nice attack aftermath in Paris
Бернар Казньов

„Някои определени членове на политическата класа не уважиха траурния период. Появиха се аргументи веднага, което лично ме изненадва и натъжава“, посочи вътрешният министър по повод на думите на Саркози.

Цяла Франция потъва в тишина за минута
В последния ден от тридневния национален траур цяла Франция ще запази минута мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница.
Съветът по отбрана и сигурност на страната ще заседава извънредно днес, свикан от  президента Франсоа Оланд.

В Брюксел външните министри на ЕС също се събират за да обсъдят напрегнатата обстановка във Франция и Турция през последните дни.

Версия! Родолюбив войник издал плана за преврата в Турция

Съветът ще почете с минута мълчание и жертвите на терористичния акт във френския град Ница и ще дискутират борбата с тероризма.

Министрите ще се срещнат и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

- реклама -