Франция

Франция настоява ООН да наложи още санкции на Северна Корея

Франция призова Съвета за сигурност на ООН да приеме нови санкции срещу Северна Корея през идните дни, докато вървят останалите преговори по този въпрос.

Съединените щати започнаха преговори преди месец с Китай относно новата проекторезолюция на ООН за наказание на азиатската държава, която стартира първата си междуконтинентална балистична ракета на 4 юли.

„Франция би искала да види резолюция с решителни и допълнителни санкции през идните дни“, каза пред репортери посланикът Франсоа Делатр.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че е постигнат напредък в преговорите по новите мерки, насочени към оказване на натиск върху Пхенян.

Съединените щати, Великобритания и Франция твърдят, че стремежът на Северна Корея да разработи междуконтинентална балистична ракета, представляващ сериозна глобална заплаха, мерки което трябва да се вземат бързо.

„Съветът за сигурност трябва да реагира бързо и по същество с нов пакет от санкции и се надявам, че това ще стане в близко бъдеще“, каза Райкрофт.

Съединените щати предлагат намаляване на доставките на петрол в Северна Корея, ограничени пътувания от и до страната или налагане на нови въздушни и морски изисквания. Русия обаче предупреди, че която и да е нова мярка не трябва да оказва влияние върху хуманитарната криза в Северна Корея.

Очаква се държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се очаква да се срещне с китайския външен министър Ван И през уикенда, в рамките на министерската среща на групата на страните от Югоизточна Азия в Манила.

Докато проектът на резолюцията все още предстои да бъде официално представен на Съвета за сигурност, споразумение между петте постоянни членове на Съвета – Великобритания, Китай, Франция, Русия и Съединените щати – ще подготви пътя за бързо гласуване на санкциите.

- реклама -