Брюно льо Мер Франция мита технологични гиганти вино САЩ

Франция иска универсално данъчно облагане на технологичните гиганти, виното няма нищо общо

Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании. САЩ да не вкарват търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги.

Това заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер, предадоха Ройтерс и БТА.

Льо Мер каза това в отговор на заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще въведе мита за френските вина в отговор на френския данък върху цифровите услуги, който според него е несправедливо насочен срещу американски компании.

Той добави, че Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги на следващата среща на върха в Биариц. „Искаме отсега до края на август – срещата на Г-7 в Биариц – да стигнем до споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите дейности“, каза Льо Мер на пресконференция в Берси.

Льо Мер подчерта, че френският данък върху гигантите в цифровата сфера няма да засяга само американски компании, а ще бъде наложен и върху европейски и китайски фирми, предаде Франс прес.

„В наш интерес е да имаме справедлив цифров данък“, каза Льо Мер пред журналисти и отговори на заплахата на Тръмп за митата върху френското вино: „Моля, не смесвайте двете теми. Ключовият въпрос е как да постигнем консенсус за справедливо данъчно облагане на цифровите дейности“.

Преди две седмици френският Сенат одобри 3-процентов налог върху приходите от цифрови услуги, реализирани на територията на Франция. Той ще засегне компании с над 25 милиона евро оборот във Франция и 750 милиона в световен мащаб.

Други европейски страни, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, също обявиха планове да въведат подобни данъци.

Льо Мер повтори думите на Макрон, че Франция ще отмени националния си цифров данък, ако бъде постигнато споразумение за универсален данък на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

- реклама -