Франция

Франция иска да й предадем разследван за атаката в „Шарли ебдо“

Франция иска да й предадем разследван за атаката в редакцията на седмичника „Шарли ебдо“. 20-годишният мъж е роднина на един от нападателите и се намира в център за нелегални имигранти у нас.

Отделът за борба с тероризма на прокуратурата в Париж води досъдебно производство срещу младия Мурад Хамид, за когото имаше подозрения, че е участвал в атентата срещу френския вестник през януари 2015 година.

Хамид е бил засечен на турската граница и е заподозрян в опит да се присъедини към „Ислямска държава”.

Турските власти са го експулсирали и той е върнат в България на 28 юли в център за нелегални имигранти.

20-годишният Хамид е зет на Шериф Хуаши. Той е бил обявен от свои роднини за изчезнал, съобщи изданието „Журнал дьо диманш”.

Министър Бъчварова потвърди информацията

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“ – Мурад Хамид, се намира в България. Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, посочи министърът.

В момента се изчаква съдебната процедура. Мярката за задържане ще бъде гледана на 9 август. Бъчварова отказа да даде подробности за това къде се намира Хамид и кой съд ще гледа мярката му, но посочи, че има издадена европейска заповед за задържането на Мурад Хамид.

Кой е Хамид

Хамид е картотекиран от френските специални служби като „заплаха за националната сигурност” по подозрение в съпричастност към тероризъм.

Смятан е за съучастник на братята Куаши, но малко след нападението срещу седмичника „Шарли ебдо” младият мъж се предаде на полицията и я убеди, че има алиби.

Непосредствено след нападението на Куаши Мурад Хамид каза в интервю, че атаката е ужасяващо престъпление и той не преставал да мисли за жертвите и за техните семейства.

На 29 юли във Франция е започнато съдебно разследване срещу Хамид с оглед издаване на европейска заповед за арест.

По данни на Ройтерс, вещите, които Хамид носел в пътната си чанта при задържането му, повече приличат на арсенал на кандидат джихадист, отколкото на сак на турист, пристигнал на курорт в Турция.

- реклама -