двойно гражданство
сн. БГНЕС

Франция и Испания подписаха конвенция за двойно гражданство

Франция и Испания подписаха конвенция за двойното гражданство. Това се посочва в заключителното съобщение от 26-та френско-испанска среща на върха, проведена в Монтобан под ръководството на френския президент Еманюел Макрон и испанския премиер Педро Санчес.

сн. БГНЕС

„Двадесет и шестата френско-испанска среща на върха даде възможност на двете страни да подпишат конвенция за гражданство, което е важен етап от нашата обща история. Тази конвенция позволява на гражданите на всяка от държавите да получат гражданство в другата държава и прави живота на много хиляди наши съграждани по-лесен“, се казва в документа.

От своя страна френският президент припомни, че 190 000 испанци живеят на френска територия, а 150 000 французи живеят в Испания.

сн. БГНЕС

Както представител на президентската администрация обясни на брифинг в Елисейския дворец предишния ден, сключването на конвенцията е станало необходимо поради особеностите на законите на Испания. Според по-рано прието френско законодателство испанските граждани могат и отдавна получават двойно гражданство във Франция. Испания обаче изискваше сключването на двустранна конвенция, за да предостави такава възможност на французите.

- реклама -