Франция и Германия предупреждават за нови терористични атаки

Франция и Германия се страхуват от нови терористични атаки. Двете страни едновременно отправиха призив за внимание на своите граждани. По-рано за заплахи от нападение на ислямисти предупредиха и белгийските спецслужби.

Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че са възможни нови терористични актове в страната в близките дни, предаде ТАСС.

 Манюел Валс-министър-председате на Франция
Манюел Валс-министър-председате на Франция

„Очевидно е, че Франция и по-нататък ще се сблъска с нови терористични актове, защото сме принудени да противостоим на „Ислямска държава“, която отстъпва в Сирия и в Ирак и ще пренесе своите действия в нашите страни“, заяви Валс. Той добави, че в такива условия „следва да се продължи да се действа, да се стяга пръстенът около терористите“.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова населението на страната да бъде бдително във връзка със заплахата от терористични актове, предаде Deutsche Welle.

Томас де Мезиер -министър на вътрешните работи на Германия
Томас де Мезиер -министър на вътрешните работи на Германия

„В момента ние трябва да се готвим не само за единични терористични актове, но и за такива нападения, каквито имаше в Париж, а също и за терористични актове, координирано на международно равнище, при това не по единен сценарий“, заяви Мезиер.
Политикът добави, че „населението трябва да проявява повишена бдителност, когато стана дума за радикализация на членове на семейството, съседите или приятелите“. „Това трябва да стане част от нашата архитектура за сигурност. Такива съобщения до властите са необходими за предотвратяването на терористични актове“, подчерта министърът. Той отбеляза, че радикализацията се извършва не само в интернет. Според него тя често започва в най-тесен кръг.

 

- реклама -