Франция
Дешан - много добър и като футболист, и като треньор

Франция – Хърватия: заслуженият финал на Мондиал 2018

Отборната работа победи индивидуалната брилянтност в турнира. Добре е, че финалистите Франция и Хърватия представляват точно това

Томас Хитцлшпегер, бивш национал на Германия за „Гардиън“

Франция Хърватия е прекрасно отражение на това, което видяхме на световното първенство. Турнир, пълен с изненади, но и с различен тип футбол. Базиран на отборната работа и разчитащ на основния принцип, че екипът е по-важен от индивидуалната брилянтност и моменти на магия. Франция и Хърватия представляват точно това. Нито един отбор не блести много, но са постоянни и работят здраво. И поради това ще се борят за голямата награда.

Франция е фаворит във финала

Франция е фаворит в опита си да спечели втора титла. Има и защо. Отборът е напълно завършен – солиден в защита, добре балансиран в средата и способен в атака. И може да играе много красиво. Не че го правят досега – треньорът Дешан не рискува в нито един момент. И все едно желанието му е Франция да спечели с минималните изискуеми усилия. Това оставя идеята, че отборът може лесно да включи на още по-висока скорост. И го прави много опасен опонент – не можеш нито за секунда да си позволиш отпускане.

Поради споменатото Хърватия ще трябва да играе търпеливо. И внимателно в защита, а не както беше през първото полувреме срещу Англия. Тогава хърватите бяха много открити и с лекота можеха да допуснат още голове. Но през това първо полувреме, тимът на Далич показа и нещо друго – колко е израснал и че, за разлика от Франция, може да играе на максимума от възможностите си. Тоест, те няма да се дадат никак лесно.

Англия - Хърватия
Манджукич – винаги готов за битка
Хърватия ще иска физическа битка

Целта на Хърватия ще бъде да превърне финала във физическа битка. Марио Манджукич ще бъде особено доволен от подобно развитие. Играл съм с него във Волфсбург и той е изключителен майстор. Работи много здраво и вкарва супер голове. Постоянно се движи, постоянно тормози защитниците. Безстрашен е и винаги е готов за нов сблъсък. Анте Ребич е същият. Гледах го с Айнтрахт в Бундеслигата и той също обича здравата битка. Те ще зададат тона на целия отбор с постоянния тормоз над защитниците.

Модрич срещу Н’Голо Канте

Но нито един от тях не е най-добрият играч на Хърватия. Това без съмнение е Лука Модрич. Силен турнир за него, а през второто полувреме срещу Англия беше истинският господар на терена. Играх срещу него за Уест Хем срещу Тотнъм и все още имам кошмари. Въобще не успях да го спра. Подаваше, когато трябваше да подаде, дриблираше, когато трябваше да се дриблира. Не сбърка нито веднъж за целия мач. Освен това е забележително добър в запазването на топката. Като Иниеста и Шави наваксва по-ниския си ръст с правилно заставане между топката и съперника. Уж не изглежда много важно, но прави огромна разлика.

Модрич, Хърватия
Модрич – истинска машина срещу Англия

Н’Голо Канте също е много добър в това. Също като Модрич той е много силен халф. И за мен – най-силният играч на Франция на финалите. Има отлично чувство за позициониране и очакване на това, което предстои. Освен това дава платформа за атаките на Мбапе и Гризман. Те знаят, че зад себе си имат човек, на когото може да се разчита. Дешан беше подобен футболист и съм сигурен, че се наслаждава на това, което прави Канте.

Качеството можеше да е по-високо

За мнозина, Мондиал 2018 е супер. Но аз не съм съгласен. Да, имаше изненади, непредсказуеми и забавни мачове. Но като цяло качеството не е особено високо. Особено, ако сравним с нивото на Шампионската лига.

- реклама -