Google глоба ЕК Андроид

Франция глоби Google с 500 млн. евро

Антитръстовият надзорен орган на Франция наложи глоба в размер на 500 милиона евро на американския технологичен гигант Google.

Глобата е за неспазване на временните разпоредби на регулатора, предава Reuters.

В рамките на следващите два месеца компанията трябва да представи предложения за това как ще компенсира новинарските агенции и други издатели за използването на техните материали. Ако не го направи, тя ще бъде изправена пред допълнителни глоби в размер на до 900 000 евро на ден.

От Google заявиха, че са много разочаровани от решението.

„Действахме добросъвестно през целия процес. Глобата игнорира усилията ни за постигане на споразумение и реалността на това как работят новините на нашите платформи“, каза говорител на Google.

Издателите на новини APIG, SEPM и AFP обвиняват технологичната компания, че не е започнала разговори добросъвестно с тях, за да намерят общ език за възнаграждението за използване на съдържанието на новини онлайн, съгласно неотдавнашна директива на Европейския съюз, която създава т.нар. „съседни права“.

Самият случай се фокусира върху това дали Google е нарушил временните разпоредби, издадени от антимонополния орган, който настоява такива разговори да се провеждат в рамките на три месеца след заявка от страна на издателите.

„Когато органът постанови задължение за дадена компания, тя трябва да се съобразява стриктно както с буквата, така и с духа (на решението). Тук това за съжаление не беше така“, заяви директорът на антитръстовия орган Изабел де Силва.

APIG, който представлява повечето големи издатели на печатни новини (Le Figaro, Le Monde и др.), остава един от ищците, въпреки че е подписал рамково споразумение. То обаче е било временно прекратено в очакване на антитръстовото решение, съобщиха източници на агенцията.

- реклама -