Айфеловата кула в Париж в опасна близост до водната стихия

Париж евакуира 1850 мигранти от самоделен лагер

Условията за живот в лагера, намиращ се в парижки парк, са се влошили сериозно заради проливните дъждове през последните дни.

Властите в Париж заявиха, че това е най-голямата подобна операция  в столицата, където през последните месеци изникнаха много импровизирани лагери.

Мигрантите са откарани с автобуси до 60 различни приемни центъра в района.

Това е 23-тата подобна евакуация през последната година.

Според кмета Ан Идалго в лагера е имало 1300 души в неделя, но броят им се е увеличил заради информацията за пренастаняването.

Операцията може да се разгрежда и като втори опит за премахване на нерегламентираното струпване на палатки.

„Никога не съм си мислел, че първите ми нощи в Париж ще прекарам на улицата. Беше наистина ужасно – хората бяха болни, тоалетните преливаха”, заяви 28-годишният Али, учител по английски от Сомалия, решил да мигрира в Европа.

Миналия месец Идалго поиска създаване на бежански лагер в Париж, с който да се осигурят адекватни условия за живот на мигрантите и да се намали напрежението около настаняването им.

Вътрешният министър Бернар Казньов декларира, че страната ще приема по 400 мигранти на месец от Гърция, като част от споразумението за реадмисия между страните от ЕС.

Споразумението от септември миналата година се отнасяше за 160 000 души, които да бъдат преместени на квотен принцип в различните европейски страни. По изпълнението му няма почти никакъв напредък поради несъгласието на някои държави катоУнгария, Чехия, Словакия да приемат задължително бежанци.

Будапеща и Братислава дори обжалват квотното разпределение в Европейския съд, а в Унгария предстои и референдум по въпроса.

Франция трябва да приеме 30 000 бежанци по това споразумение, но до момента е приела само 500.

- реклама -