Франческо Фариоли Аякс
Снимка: x.com/AFCAjax

Франческо Фариоли е новият треньор на Аякс

Франческо Фариоли е новият треньор на Аякс, съобщи грандът от Амстердам. 35-годишният италианец подписа договор за три сезона. Контрактът му влиза в сила от следващия месец.

Италианецът заменя временния треньор Джон ван’т Схип, под чието ръководство Аякс приключи сезона на пето място – най-слабото за тима от сезон 1999/2000 г.

Франческо Фариоли идва от Ница и Аякс ще плати на френския клуб 1,25 милиона евро компенсация. Фариоли започва като треньор на юноши в родната си Италия. Между 2015 и 2017 г. е треньор на вратари в Катар. После изпълнява същата роля в Беневенто и Сасуоло. В средата на 2020 е назначен за асистент треньор на турския Аланияспор. Няколко месеца по-късно поема друг турски тим – Фатих Карагюмрюк. Така той става най-младият треньор въобще в историята на турския елит. После се връща като треньор в Аланияспор, а през лятото на миналата година поема Ница. И завърши сезона на пето място в Лига 1.

Фариоли е първият чужденец, който ще води Аякс от датчанина Мортен Олсен през 1997 година. В неговия екип влизат още Даниеле Кавалето и Фелипе Санчес Матеос, които също идват от Ница. Дейв Фос, треньор на младежите на Аякс, също влиза в щаба на новия треньор. С подготовката на вратарите ще се занимава Йеле тен Рувелаар.

- реклама -