Формула 1, Макларън
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Формула 1: Няма да отменяме състезание, ако има заразен пилот

Формула 1 няма да отменя състезание дори ако пилот има положителен тест за коронавирус. Това обяви директорът Чейс Кери.

Американецът говори, след като автомобилните серии публикуваха първоначален календар с осем състезания в Европа. „Лице с положителна проба за заразата няма да доведе до отмяна на състезание. Окуражаваме отборите при положителен тест да провеждат необходимите процедури, като поставянето на заразения под карантина. Имаме възможност да ги изолираме в хотел и да заменим това лице. Тим, който не може да се включи в състезанието, няма да стане причина за отмяната му. Ако пилот е с инфекция, отборите разполагат с резервни състезатели“, каза Кери за официалния сайт на Формула 1.

Засега състезанията ще се провеждат без публика, тимовете ще летят с чартърни полети и ще бъдат изолирани. Кери акцентира върху списък от препоръки, дълъг около 90 страници, в който детайлно са представени процедурите при пътувания, хотели, храни, поведение на пистат и тестване. Десетте тима ще бъдат ограничените до 80 души персонал в сравнение с традиционните 130.

Кери добави, че се надява да финализира останалата част от календара до края на юни. Той потвърди, че има някои състезания, които в момента са включени, но могат да не се проведат. Шефът на Формула 1 защити решението да се завърне към спорта, казвайки, че правителствата в най-засегнатите страни подкрепят рестарта. „По-голямата част от света продължава напред. Мисля, че е важно да осъзнаем, че преустановяването на спорта има здравни, социални и икономически последствия, които са дълготрайни“, завърши той.

- реклама -