Баку, шахта, Формула 1

Формула 1 отмени състезанията в Азербайджан, Сингапур и Япония

Етапите от Формула 1 в Азербайджан, Сингапур и Япония няма да се състоят тази година. Това съобщиха официално от пресслужбата на надпреварата. Причината е продължаващата пандемия от коронавирус.

Гран при на Азербайджан трябваше да се проведе в периода 5-7 юни. Това в Сингапур – 18-20 септември, в Япония – 9-11 октомври.

Досега бяха отменени състезанията в Нидерландия, Австралия, Монако и Франция. За неопределен срок са отложени тези във Виетнам, Китай и Канада.

„Решението беше взето заради различни проблеми, с които се сблъскаха организаторите в тези страни. В Сингапур и Азербайджан им трябва време за построяване на пистите по градските улици, което е невъзможно в момента. В Япония все още действат редица ограничения за влизане в страната. Те доведоха до решение да не се провежда състезанието“, се казва в съобщението на Формула 1.

Сезонът стартира на 5 юли на „Ред Бул Ринг“. На пистата в Шпилберг ще се проведат два етапа – Гран при на Австрия и Гран при на Щирия (3-5 юли и 10-12 юли). След това е планирано да се проведе Гран при на Унгария (17-19 юли). После ще има две състезания на „Силвърстоун“ и по един в Испания (Барселона, 14-16 август), Белгия (Спа, 28-30 август) и Италия (Монца, 4-6 септември).

Очакват се в календара да влязат поне още седем състезания. Между тях ще има два старта на „Хокенхайм“ в Германия. Формула 1 обаче се притеснява, че стартовете в САЩ, Бразилия и Мексико може да бъдат отложени. Трите страни все още са много далеч от овладяване на ситуацията с коронавируса.

Засега е ясно, че краят на сезона – в Бахрейн и Абу Даби – е по план. Дори се обсъжда вариант и на тези две писти да има по два старта.

- реклама -