Гълъбинов Forbes доход финансови инфлацията ДДС гадателки измама жена хасково банкова несъстоятелност промени

Forbes: България е на 46-о място в класацията на най-добрите страни за бизнес

България е на 46-о място в класацията на Forbes за най-добрите страни за бизнес през 2018 г. Изданието отбелязва, че през последните години силното вътрешно търсене, съчетано с ниските международни цени на енергоносителите, е допринесло за икономическия растеж на България с близо 4% и за намаляване на инфлацията.

България е изпреварена в класацията от Румъния и Гърция, които са съответно на 41-во и 42-ро място. В същото време страната ни е пред Хърватия, Сърбия и Турция, които са съответно на 52-ра, 56-а и 57-а позиция.

Въпреки решението за Брекзит и проблемите около развода с ЕС, Великобритания е на първо място в класацията за най-добра страна за правене на бизнес. На второ място е Швеция, а на трето Хонконг. В първата петица попадат още Холандия и Нова Зеландия.

При съставянето на класацията изданието е отчело 15 различни показатели: защитеност на правото на собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, размер на пазара, политически рискове, жизнен стандарт, качество на работната сила, лична, търговска и финансова свобода, бюрокрация и защитеност на инвестициите.

- реклама -