Принц Чарлз

Фондацията на принц Чарлз е свързана с руска офшорна мрежа

Руската инвестиционна банка, с чийто шеф се е срещал принц Чарлз, управлява мрежа от офшорни компании, чрез които от Русия са изведени милиарди долари, съобщи ВВС.

Международно разследване разкри, че мрежата от офшорни компании е получавала пари от фирми, свързани с мащабна афера.

Олигархът, за когото става дума, е Рубен Варданян, бивш шеф на инвестиционната банка „Тройка Диалог“.

Самият той твърди, че не е участвал в ежедневната работа на трезора.

Парите, постъпващи от офшорни сметки, се насочвали и към Благотворителната фондация на Уелския принц за реставриране на историческото имение Дъмфри Хаус в Шотландия.

От фондацията заявиха, че даренията на Варданян са били подложени на щателна проверка, но не е установено нищо нередно.

Мрежата от над 70 офшорни компании беше разкрита при изтичане на информация за 1,3 млн. банкови транзакции, достъп до която получи Центърът по изследване на корупцията и организираната престъпност. Организацията предостави достъп до документите на журналисти от ВВС и в.“Гардиън“.

Оказва се, че в периода между 2009 и 2011 г. благотворителната фондация на принц Чарлз е получила три плащания на стойност 202 000 долара през литовската банка Ukio, която беше закрита през 2013 г.

Плащанията са идвали от компанията Quantus Division Ltd, която, както става ясно от публикуваните документи, е била част от мрежа офшорки, използвана за източването на милиарди долари от Русия.

Мрежата е била управлявана от московската инвестиционна банка „Тройка Диалог“, чийто генерален директор е бил Варданян.

В продължение на години Варданян е поддържал отношения с принц Чарлз.

През 2010 г. банкерът посетил мероприятие в замъка Уиндзор, посветено на арменската култура. Там принц Чарлз говорил за плановете за реставриране на Дамфрис Хаус.

Голяма част от транзакциите, фигуриращи в базата данни, са минавали през литовската банка Ukio Bancas, закрита през 2013 г. от властите. В периода между 2005 и 2011 г. над 3,35 млрд. евро са били насочени към мрежата от офшорни компании, управлявана от „Тройка Диалог“, а били изтеглени 3,5 млрд. евро. Предполага се, че компаниите са използвани за анонимни преводи на средства.

Мрежата от тези компании е била създадена от „Тройка Диалог“ за обслужване на клиенти, много от които се числят в руския елит. Те се използвали за преместване на средства по целия свят, както за делови цели, така и за лично ползване.

Тези пари се харчели за най-различни нужди – от покупка на недвижими имоти във Великобритания, яхти и произведения на изкуството до купуване на билети за световното първенство по футбол.

Рубен Варданян и партньорите му спечелиха 1 млрд. долара през 2011 г., продавайки „Тройка Диалог“ на държавната Сбербанк.

От документите, с които се запозна ВВС, става ясно, че плащанията, идващи на адреса на Quantus Division Ltd и другите офшорни компании, показват, че средствата отиват за заплащане на хранителни продукти, електроника, строителни материали и дори санитарна техника. Само че тези „покупки“ се правят от компании, които нямат офиси и сътрудници, и по отношение на които няма свидетелства за извършване на търговска дейност.

- реклама -