Фондация обяви, че ще възстанови БГ културния център в Битоля

Ден след палежа на БГ културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, фондация обяви, че ще поеме разходите за възстановяването му.

Центърът бе опожарен вчера, като по-късно през деня външният министър Теодора Генчовска бе на място и обяви, че стана въпрос за вандалски акт.

Д-р Милен Врабевски и Фондацията „Българска памет“ ще поемат разходите по възстановяването на културния център. Това обявиха от фондацията в съобщение до медиите.

„За щастие, няма пострадали след вандалския акт. Но са нанесени материални щети по фасадата на културния център. Той бе открит преди близо два месеца с тържествена церемония отново с финансовата помощ на д-р Врабевски“, припомнят от фондацията.

Екипът й осъжда строго този акт на агресия и настоява за навременни действия на съответните институции за намирането на виновниците за вандализма.

В съобщението се припомня, че д-р Врабевски е основният спомоществовател на културния център „Иван Михайлов“. Основателят на Фондацията „Българска памет“ от дълги години подкрепя финансово дейността на Центъра. И до този момент е направил множество дарения към организацията. Част от тях са преотстъпване на лек автомобил за нуждите на екипа. Покриване на месечните разходи на организацията. И закупуване на голяма част от оборудването.

Уведомихме ЕК за полежа на българския център в Битоля

Темата за палежа на центъра бе обсъдена и на среща днес на Генчовска със северномакедонския й колега Буяр Османи. На нея опожаряването е било заклеймено и от двете страни.

- реклама -