Фондът плати 12.5 млн. лева за катастрофи, извън България

12,6 млн. лева или почти половината от всички изплатени обезщетения през миналата година от Гаранционния фонд  са за инциденти с автомобили, станали извън България.

Общата сума, която фондът е изплатил през 2015 г. заради незастраховани водачи, е 23,3 млн. лева. От тях 10,7 млн. лв. са били изплатени за инциденти в България, а 12,6 млн. лв. – извън граница. Това показват данните на фонда.

Основната причина за това са колите с българска регистрация, които се ползват в чужбина. По данни на застрахователния бранш само в Румъния има около 100 000 коли с български номера, на второ място с такива возила е Италия.

Общият брой на щетите в страната и чужбина е 1709, като в България инцидентите са 605, а зад граница – 1104.

Когато обаче тези коли участват в пътен инцидент в чужда държава, нашият Гаранционен фонд се налага да плаща всички обезщетения. Това е сред основните причини за въвеждането на автоматичното дерегистриране на МПС с изтекла „Гражданска отговорност“.

Тази промяна е в сила от тази година след приемането на новия Кодекс в застраховането. Въпреки новия закон обаче все още колите без „Гражданска отговорност“ не се спират от движение.

- реклама -