Урсула фон дер Лайен, ваксини, ЕС , Пфайзер

Фон дер Лайен: Спирането на газа за Полша и България е „пореден опит на Путин да ни изнудва“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България,

е „пореден опит на Путин да ни изнудва с синьото гориво“.

Според нея това е „още един инструмент за изнудване“ и определи действието на „Газпром“ като „неоправдано и неприемливо“, предава БНР.

„Газпром“ потвърди по-рано в сряда, че спира доставките на газ за България и Полша и  че прекъсването на доставките ще продължи,

докато страните не платят за вноса на руското синьо гориво в рубли.

В изявлението си Фон дер Лайен допълва, че Комисията е подготвена за такъв сценарий и работи, за да осигури алтернативни доставки при възможно най-добро съхранение в целия ЕС.

„Ние сме подготвени за този сценарий. Начертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Европейците могат да ни вярват, че сме обединени и солидарни със засегнатите държави членки“, заяви Фон дер Лайен.

„Ние също така ще продължим да работим с международни партньори за осигуряване на алтернативни газови потоци.

И аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа“.

„Страните членки задействаха извънредни планове точно за такъв сценарий и ние работим с тях в координация и солидарно“, подчертава тя.

Фон дер Лайен уточнява, че в момента се провежда среща на групата за координация по газа, на която се изготвя координиран отговор на ЕС.

- реклама -