Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС

Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС. Спирането на руските доставки за някои страни на ЕС е поредната провокация от Кремлин. Но това не е изненада за нас, тъй като Русия се опитва да използва фосилните горива да се опита да ни изнудва.

Това е нещо, за което ЕК се готви

със страните членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде мигновен, координиран и обединен.

Първо, ние ще се постараем да направим така, че решението на „Газпром“ да има възможно най-малко въздействие на потребителите.

Полша и България ни информираха

за ситуацията – и двете страни вече получават газ от своите съседи от ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на брифинг.

„Това показва солидарността сред ЕС, но и ефикасността от предишни инвестиции – интерконектори и друга газова инфраструктура. Ще се опитаме да осигурим достатъчно количества газ в хранилищата в средносрочен план. Имаме споразумение със САЩ, която да осигури допълнителни количества втечнен газ“,

подчерта още председателят на ЕК.

Кремъл отново се провали в опита си да всее разделение сред страните членки на ЕС. Ерата на руските фосилни горива върви към своя край, посочи Фон дер Лайен.

По думите ѝ, плащането на руски газ в рубли не само е нарушение на санкциите, наложени на Русия, но и нарушение на съществуващите договори, освен ако не е упоменато в договорите. 97% от договорите са, че валутата на плащане е само в евро или долари, подчерта тя.

„Шестият пакет от санкции на ЕС

ще дойде навреме, работим по него. Този ход на Русия всъщност представлява ход, с който те се самонараняват. Спирането на доставките рикошира върху приходите в икономиката на Русия. От месеци работим за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Ще станем независими от руски фосилни горива категорично и завинаги“, заяви тя.

ЕП призовава всички страни от ЕС да наложат незабавно ембарго върху руската енергия

Европейският парламент призова всички страни от ЕС да наложат ембарго върху енергийните доставки от Русия. Това заяви ръководителят на ЕП Роберта Мецола.

„Европейският парламент призовава за незабавно общоевропейско ембарго върху енергийните доставки, контролирани от Кремъл. Дойде време да сложим край на зависимостта си от автократите веднъж завинаги“, написа тя в „Туитър“.

Ръководителят на ЕП обеща подкрепа на България и Полша във връзка с решението на „Газпром“ да прекрати доставките на газ за тези страни, които отказаха да плащат в рубли.

На 26 април „Газпром“ изпрати уведомление до компаниите-вносители в Полша и България за спиране на доставките на газ от 27 април, тъй като те отказват да извършат окончателни плащания в рубли. На 23 март руският президент Владимир Путин разпореди плащанията за износ на руски газ за неприятелски държави да се превалутират в рубли. Той заяви, че Русия ще откаже да приема плащания по такива договори в компрометирани валути, включително долари и евро.

 БГНЕС

- реклама -
error: Съдържанието е защитено