коронавирус
сн. БГНЕС

Фон дер Лайен: Европейската икономика ще устои на тази буря

ЕС ще използва „всички инструменти“, за да защити икономиката от последиците от вирусната епидемия.

Днес шефката на ЕС Урсула фон дер Лайен обеща да мобилизира „всички инструменти“, които са на разположение на блока, за да намали икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, която разстрои пазарите по целия свят.

„Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря“, каза Фон дер Лайен, след като 27-те лидери на ЕС проведоха кризисни преговори за мерките срещу вируса чрез видеоконференция. Видеоконференцията бе организирана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с държавните и правителствените ръководители на страните-членки.

ЕС ще насочи 25 милиарда евро за противодействие на разпространението на болестта Ковид-19.

Целевото европейско финансиране от тази сума ще бъде 7,5 млрд. евро, а останалите средства ще бъдат достъпни по европейските фондове, съобщи БТА. Фон дер Лайен заяви, че най-уязвимите дружества ще може да получат държавна помощ и по този въпрос ЕК ще прояви гъвкавост.

По нейните думи сред първостепенните цели на ЕС е да се намали скоростта на разпространение на заболяването, за да се спечели време за здравните власти и за изследователите, които търсят ваксина. Фон дер Лайен поясни, че е необходимо болниците да бъдат предпазени от масов наплив на заразени.
Председателят на ЕК посочи, че е необходимо да бъдат предприети решителни мерки на макроикономическо равнище, за да може европейската икономика да устои на бурята. Фон дер Лайен добави, че ръководителите на ЕС ще получават постоянни съвети от екип от европейски вирусолози и епидемиолози.

- реклама -