Урсула фон дер Лейен
сн. БГНЕС

Фон дер Лайен: Едни избори не обръщат промяната в отношенията ЕС-САЩ

„Едни избори“ в САЩ няма да обърнат промяната в отношенията между ЕС и САЩ, започнала по времето на президента Доналд Тръмп“, заяви във вторник шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Време е за нов трансатлантически дневен ред“, каза тя на посланиците на ЕС по време на видеоконференция. Фон дер Лайен подчерта, че западният алианс, изграден върху американско-европейско сътрудничество, все още действа, „базиран на споделени ценности и история“. Тя поздрави избрания американски президент Джо Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис.

Но, намеквайки за въздействието върху Европа при Тръмп, което включваше мита и заплахи от търговска война, оттегляне на САЩ от международни споразумения и организации и въпроси относно американския отбранителен чадър – Фон дер Лайен заяви, че нещата не могат да се върнат към каквито бяха преди.

„Някои промени в приоритетите и възприятията са много по-дълбоки от един политик или администрация. И те няма да изчезнат поради един избор“, каза тя. „Не можем да върнем часовника назад. И не можем да се върнем към точно същия дневен ред, който имахме преди пет години. Новият дневен ред трябва да обхваща всичко – от сигурността до устойчивостта, от технологичното регулиране до търговията, от изравняването на глобалните икономически условия до укрепването на глобалните институции“.

Фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение Байдън да изпълни обещанието си САЩ да се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата, което Тръмп изостави.

Тя повтори намерението на Европа, което е възможна точка на трансатлантически търкания, Брюксел да озапти интернет гигантите – повечето от тях американски, като Google, Amazon и Facebook, за да осигури лоялна конкуренция в ЕС и да ги накара да плащат „подходящи данъци“.

- реклама -