Фолксваген плаща на Калифорния 86 млн. долара глоба

Фолксваген се задължи да плати на властите на щата Калифорния 86 милиона щатски долара за нарушения на изискванията за околната среда.

Според прокуратурата на щата сумата е глоба за нарушаване на щатския закон и не е включена в милиардите, който компанията трябва да плати в рамките на обнародвано по-рано споразумение с американските власти. Според информацията на ТАСС, сумата не влиза в тези 15,3 милиарда.

Последствията от скандала с германския автомобилен концерн  Фолксваген  в САЩ се изчисляват на 14,7 милиарда долара. Тази сума фигурира в документите, които бяха официално представени по-рано в съда в Сан Франциско.

Тази сума включва разходи на концерна за плащане на глоби, компенсации за клиенти и изтегляне на продукция.

Миналата година стана ясно, че в автомобилния концерн във Волфсбург е работел софтуер, който занижава реалните показатели на изхвърляните в атмосферата вредни емисии.

Проблемът с фалшифицирането на данни от екологични тестове засяга около 11 милиона автомобили в целия свят.

В началото на януари федералните власти в САЩ предявиха на  Фолксваген колективен граждански иск за десетки милиарди долари.

Според изявление на министерството на правосъдието на САЩ, концернът е обвинен в нарушаване на американските закони за контрол на чистотата на въздуха и за опазване на околната среда.

Междувременно прокуратурата в германския град Брауншвайг, провинция Долна Саксония, започна разследване срещу бившия ръководител на „Фолксваген” Мартин Винтеркорн по подозрения в манипулиране на пазара. Винтеркорн се оттегли от ръководната си длъжност след разгарянето на „дизеловия скандал” миналата година.

След като миналата есен стана ясно, че компанията е мамила при тестовете за измерване на вредните газове,  Фолксваген обяви, че работи по изясняване на нередностите, засягащи софтуера, използван в дизеловите двигатели.

Германският производител на автомобили съобщи, че ще коригира прогнозата си за резултатите за 2015 според това решение. Тогава Винтеркорн заяви, че са заделени 6,5 млрд. евро, за да се покрият разходите след установяването на нередностите.

Скандалът се разрази след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ – EPA, съобщи на 18 септември 2015 година, че VW е манипулирал данните от тестовете, което изправи компанията пред глоби за над 18 млрд. долара. Скандалът доведе до извинения, поднесени от главния изпълнителен директор на Фолксваген който обеща да върне доверието на потребителите.

- реклама -