Фолксваген завод България Турция

Фолксваген: Няма да строим завод близо до „бойно поле“

Главният изпълнителен директор на Фолксваген (Volkswagen) Херберт Дис защити днес решението на компанията да отложи евентуалното строителство на нов завод в Турция заради турската офанзива в северната част на Сирия, предаде Франс прес.

Германският автомобилен гигант обяви на 15 октомври, че ще наблюдава развитието на ситуацията след атаката на турски сили срещу част от сирийски регион, контролиран от кюрдските бойци.

„Докато се убиват хора, ние няма да положим първия камък близо до бойно поле“, каза Херберт Дис в съобщение в социалната мрежа LinkedIn.

Той все пак призна, че заводът ще е от „икономически интерес“ за Фолксваген и решението за изграждането му все още е отворено.

Германският автомобилостроител трябва да реши, взимайки предвид и „чисто икономическите съображения“, и „моралната гледна точка“, каза шефът на Фолксваген.

Херберт Дис заяви миналата седмица пред медиите, че планирането на строителството на завод на фона на напрежението би било „напълно безотговорно“, добавяйки че решение ще бъде взето „най-късно в края на тази година или в началото на следващата“.
Автомобилостроителят не планира друго място за нов завод, но счита, че е способен да реорганизира производството в мрежата си, ако се наложи да се откаже от строителство в Турция.

Очакваната инвестиция за турския завод е между 1,2 и 1,5 милиарда евро с потенциал за разкриването на 4000 работни места.

Турско-кюрдският конфликт е особено деликатна тема в Германия, където три милиона жители с турска националност или произход включват около милион кюрди, припомня АФП.

източник: БТА

- реклама -