Фолкер Тюрк в София: Важно е Европа да подкрепи страните, които поемат бежанци – ВИДЕО

Помощник-върховният комисар по въпросите на закрилата в Съвета по Правосъдие и вътрешни работи на ЕС Фолкер Тюрк в София: Важно е Европа да подкрепи страните, които поемат бежанци

Аз съм работил с българските власти в началото на 90-те години по въпросите на убежището и сега имам възможност да видя какво е постигнато като напредък. Разбира се, поводът е неформалната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Сега светът е изправен пред безпрецедентна ситуация по отношение на бежанския поток и разселването в резултат от въоръжени конфликти. Най-ярко се откроява този, свързан с рохингите в Бангладеш. Но има и други кризи – ЧАД, потоци от Камерун в Нигерия. Продължават кризите в Сирия, Йемен, Ирак.

Много е важно да се очертае правилното, регионално измерение. На първо място – значителна част от бежанците не идват в Европа

84% от всички бежанци попадат в страни с много нисък доход на населението. Затова нашата крайна цел е бежанците да бъдат равноправно разпределени и по-предсказуеми. Много е важно страните, които поемат бежанци, да получават подкрепа. Това искаме да постигнем с Глобалния договор. И е много важно Европа да се включи в тази подкрепа.

Това, което направи Турция през последните години, е забележително

Турция е най-голямата страна, приемаща сирийски бежанци в световен мащаб – около 3 млн. Турция наистина отвори вратите си за сирийските бежанци. Най-доборото решение е да се установи мир в Сирия, тъй като най-съкровеното желание на бежанците е да се върнат у дома. Но ситуацията е все още неблагоприятна за връщането им. Трябва да разчитаме на солидарността на другите държави членки.

Необходим е механизъм за разпределение – ако една страна, разположена като външна граница на ЕС, е засегната от бежанския приток, както е в Гърция и Италия, трябва да може да разчита на солидарност на други членки. С това е свързана релокацията. Повече от 31 хил. души вече са релоцирани. Не бива да ни отказват проблемите. Защото именно релокацията ще доведе до положителни резултати срещу опасността от презаселване.

- реклама -