бензиностанции

Христо Казанджиев пред FN с анализ за поскъпването на горивата и ще продължи ли тази тенденция

От 24 март насам средната цена на дребно на обикновения бензин А95 се е повишила с 10 стотинки, до 2,22 лв. за литър днес.

До 2,55 лв. за литър средно е поскъпнал и A98 след 7 април.

В същото време дизелът запазва цената си и варира  2,30 -2.32 лв. за литър, сочат данните на Fuelo.

За последните три месеца увеличението цената на обикновения бензин е с 26-28 стотинки на литър, а дизелът е поскъпнал с 16 ст.

В края на миналата година на много места в страната имаше протести заради цените на горивата. В началото на 2019 г. цените паднаха значително – до 1,95 лв. на литър за А95.

Причината за ръста на цените, потърсихме от Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум.

На какво се дължи ръста на цените на горивата?

Дължи се на ръста на цената на международните пазари. Има сериозен възход от 74.5 долара на барел. Това повишение се наблюдава от 6 месеца насам. Това се отразява върху петролните деривати. На българския пазар наблюдаваме реакцията от световните пазари. Нормално е. Хората трябва да го приемат. Преди време цените паднаха, сега се покачват. Това е нормално движение за динамични пазари като петролния.

А какви са факторите на международните пазари, които доведоха до този ръст на петрола?

Влияние оказва световната политика. Онзи ден президента на САЩ Тръмп заяви, че няма да има компромис за страни, които ползват ирански петрол. Това веднага се отрази на борсите и цените тръгнаха нагоре. Конфликтът в Либия, преди това конфликта във Венецуела влияеше на пазара на петрола. Всички тези геополитически конфликти влияят, особено когато засягат страни, производителки на петрол като Иран, Либия, Венецуела.

Цената на долара и еврото влияе ли и как на цената на петрола и горивата?

Горивата са зависими от валутата. Тъй като петролът и горивата на международните пазари се търгуват основно в долари, а американският долар се е повишил. От края на октомври насам еврото пък е поевтиняло с 1,3%. Това е тенденция, която също подкрепя ръста на цените на горивата в България.

петролът петрол

Да очаква ме ли още по-голямо увеличение на цените на горивата?

Предполагам, че този ръст, който се наблюдава сега ще се запази. Петролът ще варира между 70 и 75 долара за барел. Няма други причини заради които цената да расте. Ръстът на цената на петрола влияе върху световната икономика и няма как да не се отрази върху горивата. Тази цена ще се задържи за дълъг период от време и ще повлияе както на петролните деривати, така и на природния газ за България през следващото тримесечие.

- реклама -