Мей Джонсън Дейвис Брекзит Великобритания

FN на фокус: Черни облаци над главата на Тереза Мей! Ще спечели ли битката срещу хардлайнерите за Брекзит?

Ден след като се сблъска с ключови оставки в кабинета си, днес британският премиер призова консерваторите да се обединят. В противен случай, каза тя, ще получите Джереми Корбин, визирайки лидера на либералите.

Тази заплаха вероятно звучи като популизъм за мнозина. Но всъщност това е само върхът на айсберга в кризата на управляващото мнозинство във Великобритания.

Защо се стигна дотук?

Когато преди две години британците решиха на референдум да напуснат Европейския съюз, никой не беше наясно как на практика ще се случи това. На всички въпроси премиерът Мей /сменила на поста Дейвид Камерън/ отговаряше с „Брекзит е Брекзит“.

Но в самата Консервативна партия, торите бяха разделени – едни, между които Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, заеха категорично твърда позиция „за“ напускането на ЕС, други обаче силно желаеха оставането в съюза.

Мей беше поставена в позицията да направи компромис. Затова тя назначи хардлайнери в кабинета, свика избори /с които се надяваше да затвърди позицията си/, но загуби мнозинството си. В крайна сметка и понастоящем е принудена да разчита на подкрепата на малка северноирландска фракция.

Но… големият въпрос за бъдещите отношения с довчерашните партньори от ЕС остана. Британският премиер смяташе, че е постигнала единение миналата седмица, когато представи фактическия план за Брекзит на кабинета. Това се случи в петък. В понеделник заваляха оставки.

Какъв е проблемът?

По смисъла на чл.50 от Лисабонския договор Великобритания трябва да напусне ЕС две години след задействане на процедурата. Фактически това трябва да се случи на 29 март 2019 година.

Но двете страни все още не са се съгласили какви ще са отношенията им и как ще се случва търговията след развода с ЕС.

Забавянето се корени в дълбокото несъгласие вътре в  Консервативната партия относно каква форма би трябвало да приеме Брекзит.

По същество аргументите са за това колко Великобритания трябва да даде приоритет на бизнес интересите си, като компрометира обещанията от референдума за прекратяване на свободното движение на хора, излизане на Обединеното кралство от компетентността на Съда на Европейските общности и също така да прокарва независима търговска политика.

Освен това, както стана ясно, управлението на съюза, също се оказа не толкова несговорчиво, колкото се очакваше. Преговорите по финалната сделка са насрочени за септември, но източник от комисията предположи, че те ще бъдат отложени за декември.

Дотогава консерваторите на острова трябва да са приели единна позиция – нещо, което към момента изглежда невъзможно. Вчера Борис Джонсън обвини Тереза Мей, че прокарва „полуБрекзит“ и че мечтата за отделяне умира, „задушена от напълно ненужни съмнения“. Дейвид Дейвис, който водеше преговорите с ЕС, заяви, че не е съгласен с предложението на Мей, следователно не той е човекът, който ще преговаря с ЕС. Според него „Великобритания се дава прекалено лесно“ преди преговорите със съюза.

Какви компромиси ще направи Мей и как ще излезе от кризата предстои да видим. Според анализаторите в Обединеното кралство оставка на Мей е малко вероятна, въпреки че е съвсем близо до вот на недоверие.

Депутатът от лейбъристите Чука Омуна обобщи ситуацията по следния начин: „Цялата понеделнишка драма се превърна от сапунена опера в комедия и би било смешно, ако не беше фактът, че решението ще има огромно въздействие върху работата на стотици хиляди хора“.

Автор: Паолина Тотева

- реклама -