FN изчисли: Трапезата за Гергьовден по-евтина от тази за Великден

Салатата ще ни струва по-евтино по Гергьовден, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В същото време при агнешкото цената остава без промяна въпреки наближаващите празници.

Великденската салата ни излезе доста солена, краставиците и доматите се оказаха скъпи, тъй като нямаше достатъчно родно производство.

Вносните домати поевтиняват на едро с близо 50 стотинки или с 24% седмица преди празника и се продават по 1,60 лв. за кг. При краставиците от внос понижението е с 14,5% и цената им стига 1,94 лв. за кг. По-евтино се търгува и зелената салата – 0,66 лв. за брой.

Това означава, че поне салатата на Гергьовден ще е по-евтина от тази по Великден.

Костадин Стаменов, зам.-председател на сдружение на зеленчукопроизводителите “Югозапад 2013″ заяви, че няма основание за по-скъпи домати и краставици.

Да чакаме ли поскъпване на зеленчуците по Гергьовден?

Не мога да кажа, че ще има поскъпване на зеленчуците през предстоящите празнични дни. Около Великден се усети едно повишение на цените на продуктите, но тогава почти нямаше добив на родно производство, а всичко беше внос.

Има ли вече българска продукция?

Да вече има и тя не е по-скъпа от останалата. Поддържаме еднакви цени с вносните зеленчуци, защото иначе никой няма да купува.

В същото време при агнешкото цената остава без промяна и са същите като по Великден.

Средната цена на дребно на цяло агне варира от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,50 лв./кг. в София, показват данните на Министерство на земеделието, храните и горите.

Цените на едро на агнешки бут са в границите от 13,25 лв./кг в Пазарджик и Смолян до 14,90 лв./кг в столицата. Единствено в София се отчита слабо понижение на цената през последната седмица с 4,1%.

Близо половин милион агнета ще бъдат предложени на пазара у нас за Великден и Гергьовден. Това заяви за Flashnews Борис Чилингиров от Асоциацията на овцевъдите.

Какви са цените на агнешкото?

Цената на живо тегло е 5-6 за кило. Около големите градове обаче, където търсенето е по-голямо тя може да стигне и до 8 лв. за живо тегло. От 20-килограмово агне излизат 7-9 кила чисто месо.

За година у нас се продават между 600 и 700 хил. агнета. У нас продажбите на агнешко се увеличават основно по време на четири големи християнски празника-Великден, Гергьовден, Коледа и на Богородица.

 Как да подбираме месото, за да е прясно?

Прясното месо си личи. Ако кокалът му е с розов свеж цвят, значи е прясно. Видим ли кокал със синьо-сивкав цвят трябва да го избягваме, защото най-вероятно става дума за замразено месо, което е било размразено и изкарано за продажба.

 

- реклама -