правопис

FLASHNEWS представя: Пиша и говоря правилно! Как да изпишем числителните редни имена

Продължава нашата рубрика, в която Илияна Иванова – специалист по български език дава ценни съвети за най-спорните неща в родния правопис. Предишните й съвети може да видите ТУК и ТУК.

А, днешната тема е:

Как да изпишем числителните редни имена?

Грешките с числителните редни имена са в писмените текстове. Често се налага да ги изпишем като комбинация от цифри и букви, защото така е по-кратко и от графична гледна точка по-прегледно. Затова този начин е предпочитан в заглавия и надписи в телевизията.

Обаче правилото е такова, че ако бъде спазено, понякога изглежда грешно. Повечето от нас биха предпочели да напишат „12-ти ден от началото на…“ пред вярното „12-и ден от началото на…“. Освен това е вярно да се напише: „На 3-ти, 4-ти и 5-и август ще бъдем на море“. Ха, сега!

В „Официалния правописен речник на българския език“ от 2012 г. този казус не е разгледан, затова повечето езиковеди се позовават на правилото от речника, издаден през 2002 г. А там е посочено, че числителните редни в комбинация от цифри и букви се изписват по следния начин: 1-ви, 1-ва…; 2-ри, 2-ра..; 3-ти, 3-та…; 4-ти, 4-та. Този начин се запазва и когато това са последните цифри в съставни числителни, напр. 21-ви, 52-ри, 103-ти, 504-ти. При всички останали числителни след последната цифра чрез малко тире се прибавят само тези букви, които дават информация за род и число.

Затова е правилно 3-ти, 3-та, но не и 5-ти, 5-та. Верните варианти са 5-и урок, 5-а почивка, 5-о издание. Съответно 6-и, 7-а, 8-о, 12-и, 13-а, 14-о. Ако с букви изпишем тринадесет и прибавим окончанието за род, ще получим тринадесета.

Този начин на изписване е труден, защото правилото не е еднакво за всички случаи. Но има по-лесен вариант. Изписан е на всички учебници и там проблеми няма: 7. клас. Вместо дефис може да се използва точка.

Важно е да се знае, че това правило важи само за арабските цифри. При римските се изписва само цифрата V век. Ако изберем арабските цифри, става 5. век или 5-и век.

Автор: Илияна Иванова, преподавател по БЕЛ в Академия за отличници „Елит“

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -