катастрофа Кабул експлозия банка самолет хеликоптер влак, дерайлира, гара "Илиянци"

FLASHNEWS пита президента и служебния премиер какво мислят за поведението на Бойко Рашков спрямо журналисти

Редакцията на FLASHNEWS изпрати запитване до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

Повод за въпросите ни е вчерашното интервю на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за БНР, в което той заяви: „Ако бях собственик на телевизията щях да уволня Златимир Йочев и Биляна Гавазова“.

Според Рашков, проблемът по време на интервюто му в сутрешния блок на бТВ е намесата на продуцентите на предаването, което е тяхно задължение. Продуцентите са журналисти, те имат сериозен опит в своята работа и най-вече журналистически рефлекс. Част от задълженията им е да подпомагат водещите в правенето на интервюта, особено в предавания на живо.

Ние считаме, че незнанието и непознаването на детайлите от работата на журналистите не е оправдание за нападение срещу тях. Този случай определено ще влезе в докладите на „Репортери без граници“ като христоматиен пример за властови натиск върху свободата на словото. Няма да е странно в този смисъл, ако в следващия доклад на организацията се сринем с още едно-две места от незавидното 112-то място.

И независимо от това, че вътрешният министър снощи изрази съжаление за думите си, оглушителната тишина от страна на институциите по казуса ни накара да зададем три прости въпроса към президента и служебния министър-председател:

  1. Какво мислите и как ще коментирате изявленията и заплахите на вътрешния министър спрямо журналисти?
  2. Подкрепяте ли подобно поведение от страна на вицепремиер?
  3. Ще предприеме ли премиерът някакви действия в тази връзка спрямо министър Рашков?

Ние се надяваме да получим отговори от хората, които в момента управляват държавата. Извън персоналното възмущение, което изразяваме, се присъединяваме към позицията на АЕЖ, която  определи като „недопустим“ коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

 

 

- реклама -