FLASHBOX – Видеоновини от деня – 27.07.2017г.

Вижте най-важното от днешния ден в две минути с Flashbox

 

Договорът с Македония обедини политическите сили в парламента

Единодушно парламентът прие Декларация за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Народното събрание изразява готовност да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването му. Парламентът очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, се посочва в документа. След гласуването премиерът Бойко Борисов благодари за подкрепата към правителството.

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Георги Гатев

ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на СРС-та Георги Гатев. Това е станало тази сутрин – няколко дни след като прокуратурата съобщи, че член на Бюрото се е срещал с подсъдими и обвиняеми магистрати и ги е съветвал как да подадат молба в Бюрото за контрол на СРС.

МОН предлага матурите и външното оценяване да са в различни дни

От Министерството на образованието и науката предлагат националното външно оценяване в 7 клас и държавните зрелостни изпити в 12 клас да се проведат на различни дати. Матурите за абитуриентите ще бъдат през май, а изпитите за седмокласниците в началото на юни, за да се усвои повече учебен материал, както настояват и родители, и учители. В същото време е предвиден разумен срок за проверка и оценяване на изпитните работи и за спокойно приключване на училищните дейности. Според проекта за графика на учебното време и ваканциите се предвиждат почивки за учениците почти всеки месец.

На война с двойния стандарт при продуктите

Словашкият премиер Роберт Фицо поведе борба в Европейската комисия за качеството на продуктите в магазините в Словакия. Той призова да се вземат мерки във връзка с твърденията, че някои компании продават стоки с по-ниско качество в Централна и Източна Европа, отколкото в останалите европейски страни. Фицо обяви днес, че проблемът варира от лошото качество на меса и шоколади до прах за пране с по-малко количество активни съставки. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече тази практика неприемлива и каза, че комисията скоро ще издаде насоки, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите.

На крачка от „сделката на века“

Бразилската звезда на Барселона Неймар вече е договорил изцяло личните си условия по новия контракт с Пари Сен Жермен, ексклузивно написа френският L’Equipe. Споразумението ще е за пет години с “чиста” заплата от 30 милиона евро на сезон плюс бонуси. Френското издание твърди, че всичко е готово за “сделката на века”.  Сега шефовете на ПСЖ смятат да хвърлят усилия върху това да убедят Барса да приеме оферта за трансфера от 222 милиона евро.

Ботев (Пл) слещу Маритмо

Пловдивският Ботев приема португалския Маритимо тази вечер в Бургас в първи двубой от третия предварителен кръг на Лига Европа. Очаква се треньорът Николай Киров да пусне състава от мача с Бейтар, който опази мрежата си суха, а в атака беше много ефективен.

- реклама -